Operaatio Pirkanmaan avoimesta hausta valittiin 21 rajoja ylittävää yhteistyöprojektia
Operaatio Pirkanmaa järjesti loppukeväästä 2023 avoimen projektihaun, jonka teemana oli rajat ylittävä yhteistyö. Määräaikaan 4. kesäkuuta mennessä saapui 99 hakemusta.
Haettavissa oli yhteensä 100 000 euroa, ja hakemuksia käsitellyt raati jakoi summan 21 projektiehdotuksen kesken. Valittujen toimijoiden kanssa käytiin täsmentäviä keskusteluita yhteistyön toteutuksesta, ja projekteihin myönnetyt summat vaihtelivat 2 000–12 000 euron välillä.
Kriteereinä avoimessa haussa oli paitsi ”rajoja ylittävä yhteistyö” -konseptin muotoilu, myös hankkeen kytkös Pirkanmaahan, ammattimainen projekti- ja budjettisuunnitelma sekä yleisöjen osallisuuden edistäminen.
Valituissa projekteissa ylitetään muun muassa kunta-, maa- ja sukupolvirajoja, mutta hypitään myös virtuaalisen maailman sekä kulttuuriperinnön puolelle. Taiteenlajien kirjo, alueellisuus ja vuorovaikutus ympäristön kanssa oli valituissa projekteissa vahvasti läsnä.
Sanataidetta ja filosofiaa Pirkanmaalle
Tulevaisuutta pohditaan syksyllä Nokia-Seuran luku- ja kirjoitustaitoa edistävässä projektissa Minun Nokiani 2033. Alueen kouluissa nuoret kirjoittavat 10 vuoden päähän sijoittuvia tekstejä, joita myös visualisoidaan loppunäyttelyä varten.
Marraskuussa lapset pääsevät Sanataideyhdistys Yöstäjän siivin Unohdettujen satujen metsä -mielikuvitusnäyttelyyn pääkirjasto Metsossa Tampereella. Viitapiiri ry. Puolestaan järjestää elo-syyskuun vaihteessa aikuiseen makuun Pirkanmaan Runorallin sekä Poetry Slamin Suomen mestaruuskilpailun.
Keskusteluita ja filosofiaa tarjoaa kulttuuritohtori Heikki Kovalainen kiertämällä syksyn aikana Operaatio Pirkanmaan kunnissa kirja- ja keskusteluprojektillaan Elävä äänikirja. Ikaalisten Puistofilosofia ry. puolestaan laajentaa toimintaansa järjestämällä filosofiatapahtuman myös Akaassa 4.–5.8. sekä Hämeenkyrössä 19.8. osana Landefestiä.
Huomiota rakennettuun ympäristöön sekä luontosuhteeseen
Forest Gallery on 29.7.–10.8. Pyynikillä, Tampereen Jalkasaaressa järjestettävä yhteisöllinen ulkotaidetapahtuma, jonka teemana on ihmisen ja luonnon välinen yhteys. Lasten luontosuhde on teemana kiertävän lastenkulttuurikeskus Kattilan Pölypuhetta! -projektissa Akaassa, jossa taidelähtöisillä metodeilla perehdytään päiväkodeissa mehiläistarhaukseen sekä kestävän kehityksen teemoihin.
Rakennetun kulttuuriympäristön arvoa tutkii ja edistää Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys Piiru, joka järjestää rakennuskulttuuriseminaareja syksyllä 2023. Tavoitteena on pelastaa Pirkanmaan vanhoja talokaunottaria. Pelastusoperaatiossa edistetään vanhojen rakennusten suojelua ja säilyttävää korjaustapaa muun muassa luennoimalla ja kokoamalla teeman ympärille osaajaverkostoa.
Transparent Eyeball tekee projektissaan kulttuuriperintöön pohjautuvaa kuratoitua ja digitaalista NFT-taidetta yhteistyössä Valkeakosken Visavuoren museon kanssa.
Osallistavaa ja elämyksellistä toimintaa
Purkutaidetalo Pinni47:ssä on toteutettu heinäkuussa osallistavaa ja kierrätysmateriaaleja hyödyntävää taideprojektia Hiekkalaatikkokollektiivin johdolla, ja talossa toteutui myös Fantastisen Norsun kuvataidetta sekä tanssi- ja liikeimprovisaatiota yhdistävä projekti.
Loppukesästä Idle Hands toteuttaa Katutaiteen kesäkorttelit -projektia, joka tuo väliaikaisia maamerkkiteoksia Tammelan ja Tullin alueelle. Genrerajoja samaisella alueella rikkovaa kansainvälistä yhteistyötä tehtiin myös Tampereen Flamencoviikon yhteydessä 1. heinäkuuta, kun Pakkahuoneella kohtasivat Suomi, Espanja sekä Fest Afrika -yhteisö koko perheen maksuttomassa karnevaalitapahtumassa.
Anna Pesonen työryhmineen tekee syksyllä yhteisöllistä Soiva muistomerkki -tilataideteosta. Projektissa tamperelaisilta kerättyihin muistoihin sävelletään musiikkia, joka löytyy QR-koodina muistoihin liityviltä tapahtumapaikoilta.
Tarinaperinteen keräämistä jatkavat myös Kirsi Marie Liimatainen ja Ditte Uljas, jotka keräävät omakohtaisia tarinoita pirkanmaalaisilta sateenkaarisenioreilta videokertomusten muotoon.
Esittävää taidetta Pirkanmaalle
Ihmiset suviyössä -ooppera sai kantaesityksensä 14.7. Hämeenkyrön Myllykolun kesäteatterissa. Hankkeessa on innovatiivinen ja erilaisia toimijoita yhdistävä tuotantomalli, joka hyödyntää uudenlaisia toimintatapoja.
Teatteri Siperia tekee kiertävän Kulttuuripakun pilotointia syksyllä. Paku tukikohtana eri puolilla Pirkanmaata voidaan toteuttaa yleisöä osallistava ja monialainen esitys, joka sisältää esimerkiksi draamaa, standuppia tai karaokea.
Muusafest on feministisen työryhmän järjestämä poikkitaiteellinen yhden päivän elämys, jossa nähdään nykysirkusta, tanssia, performansseja sekä livemusiikkia. Yleisö pääsee myös työpajailemaan 23. syyskuuta Tampereen Tavara-asemalla järjestettävässä tapahtumassa.
Kansainvälisiä tuulia ja tekoälytaidetta
Tamperelainen Tukkateatteri ja madridilainen Ilmatar-teatteri versioivat yhdessä Hella Wuolijoen klassikkonäytelmän Heta Niskavuori, joka saa ensi-iltansa 1.9.2023. Kansainvälistä teatteriyhteistyötä pilotoiva hanke käsittelee yhteiskunnallista murrosta ja eriarvoisuutta.
Kansainvälisiä tuulia mukanaan kantava projekti on myös iranilaisen käsikirjoittaja-ohjaaja Sahand Sarhaddin elokuva Karun. Iranilaisen runoilija Hamid Hajizahdehin ja tämän pojan poliittisesti motivoidusta murhasta kertovan elokuvan editointityö toteutetaan Wacky Tie Filmsin toimesta Tampereella, ja sille haetaan kansainvälistä levitystä elokuvafestivaaleille.
Julius Visuals järjestää tapahtumien yönä 10.8. Tampereen keskustorin kesäkeitaan näytölle tekoälytaiteen jatkuvasti muuntautuvan ja koko illan kestävän maksuttoman Urban AI Art -esityksen. Teoksen tekijä on Jussi Lahtinen.